maandag 19 augustus 2013

USA - deel 1

Geen opmerkingen:
 
De Verenigde Staten pronken al jaren bovenaan mijn lijst met reisdromen. Zo’n groot gebied, onderverdeeld in drie tijdzones, waarin alle klimaten voorkomen. Elke staat heeft zijn eigen charmes, zijn eigen gewoontes en geschiedenis. Overal in dit 10 miljoen km² grote land is van alles te beleven, dus heb ik de grote USA reis opgesplitst in 5 delen. Deel 1 begint in Boston en gaat door noordoost Amerika. New York sla ik even over, daar kom ik in een aparte blog op terug. 
Boston, Massachusetts, is één van de oudste steden van Amerika en heeft een belangrijke rol gespeeld in haar geschiedenis. Hier begon de strijd om onafhankelijkheid in de 18e eeuw. Langs het ‘Freedom Trail’, een 4 km lange wandelroute, vind je alle belangrijke plaatsen uit de strijd, maar het is voor een toerist als ik sowieso een goede manier om de stad te leren kennen. Boston is natuurlijk ook gewoon een typisch Amerikaanse stad en ik zou graag die echte Amerikaanse sfeer opsnuiven tijdens een baseball wedstrijd in Fenway Park, het oudste stadion van Amerika.
Vlakbij Boston ligt Cambridge, de plaats waar Harvard University onder andere is gevestigd. Het complex van deze wereldberoemde universiteit is supergroot en nodigt uit voor een dagje rondslenteren tussen de studenten.
Langs de Atlantische kust toeren we richting de staat Maine, helemaal in het noorden. De rotsachtige kust van Maine lijkt zo van een ansichtkaart te komen, met her en der een witte vuurtoren naast een schattig huisje. Hier vind je ook het eerste national park van deze trip: Acadia National Park. In dit megagrote, ongerepte natuurgebied kun je lekker wandelen of fietsen, hertjes kijken of genieten van het uitzicht op de hoogste top van de Atlantische kust. 
Vanaf hier is het ongeveer 1000km rijden naar de volgende must-see, maar onderweg gebeurt er niet veel. We rijden door de staten New Hampshire, Vermont en New York. In de herfst is dit gebied beeldschoon om doorheen te rijden. De bomen hebben dan de mooiste kleuren, van het lichtste geel tot het diepste rood. Met de hagelwitte huisjes ertussen is het een charmant uitzicht.
Na een lange rit komen we dan aan bij de majestueuze, overweldigende Niagara Falls. Een boottochtje op de Maid of the Mist om de watervallen kletsnat van dichtbij te bekijken. ’s Avonds worden ze spectaculair verlicht, maar ik ga liever aan de overkant in Canada een avondje uit. 
De reis gaat verder richting het zuiden, door Pennsylvania. Hopelijk vind ik hier ergens een Amish dorp, dat moet ik zien. Een heel dorp zonder auto’s, zonder telefoons, zonder Facebook! Hoe zou dat eruit zien?
Terug naar de moderne tijd, of toch niet helemaal? Philadelphia was de eerste hoofdstad van de VS en dat is te merken. Je hebt hier het Independence National Historic Park; een achttiende-eeuws stadspark waar veel historische gebouwen bewaard zijn gebleven. Als je geluk hebt zie je Thomas Jefferson misschien rondlopen! Hier ligt ook de Decleration of Independence: het document dat de VS tot onafhankelijk land verklaarde. Mijn geschiedenishart begint al sneller te kloppen bij de gedachte alleen al.
Uitgaan kan hier ook goed, je vindt hier de beste jazzclubs en pianobars voor een meer sophisticated avondje uit. In één van deze clubs werd Norah Jones ontdekt, dus dat zegt wel wat. Cocktailtjes drinken en flirten met zakenmannen of juist twerken op club bangers kan natuurlijk ook. 
Niet ver van Philadelphia ligt het gokparadijs van de oostkust: Atlantic City. Het is geen Las Vegas, maar een gezellige badplaats met een bruisend nachtleven, dankzij de casino’s. Persoonlijk hou ik niet zo van gokken, maar als ik er dan toch ben wil ik best een spelletje spelen. Overdag slenter je over de boardwalk (promenade) of geniet je aan het strand.
Baltimore, Maryland ken ik vooral van de gewelddadige, om drugs draaiende tv-serie The Wire. Dat gegeven maakt de stad niet erg aantrekkelijk, dus ik hoop dat deze omgeving leuke verrassingen schuil houdt. Misschien is die blauwe krab die ze aan de kust van Maryland serveren wel heurlijk. 
De hoofdstad Washington, DC is zeker het bezoeken waard, al is het maar om te kijken of ik een glimp kan opvangen van President Obama. Helaas kun je niet zomaar binnenwippen bij het Witte Huis. Veel andere (overheids)gebouwen zijn wel toegankelijk voor toeristen. Denk bijvoorbeeld aan het Lincoln Memorial, waar een reusachtige Abraham Lincoln al sinds jaar en dag op zijn troon zit. Rondom The Mall (de boulevard met alle monumenten) vind je ook de beste musea van de stad, zoals  het beroemde Smithsonian. De stad is doordrenkt met Amerikaanse overdaad, waardoor het voor een Europeaan toch allemaal wat lachwekkend lijkt. Desalniettemin zou ik blij zijn als ik er ook eventjes in word ondergedompeld.
Omdat we in Deel 2 richting de westkust gaan, eindig ik Deel 1 over de Skyline Drive in Virginia. Je rijdt hier dwars door het Shenandoah National Park, een grote vallei waar je lekker ontspannen kunt hiken. Pas alleen wel op voor de beren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Je ziet deze zsm op de site verschijnen.

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff