dinsdag 13 augustus 2013

Berlijn

2 opmerkingen:
 
Voor een echte geschiedenislover als ik, is Berlijn een must-see. Het is het toneel geweest van allerlei belangrijke gebeurtenissen in de Europese geschiedenis, naast natuurlijk de veelbesproken Tweede Wereldoorlog.
Ook in onze moderne tijd is Berlijn een indrukwekkende stad. Sowieso vind ik Duitsland een goed en interessant land. Dingen als openbaar vervoer en scholing zijn goed geregeld en het is het eerste Europese land met een vrouwelijke minister-president. Behalve deze praktische en saaie dingen heb ik nog meer redenen om naar Berlijn te gaan. Het uitgaansleven schijnt er geweldig te zijn, Berlijn heeft zich de laatste jaren ontpopt tot ware modestad en vanwege de grote diversiteit in de bevolking is er op straat veel te zien.
Natuurlijk ga je eerst langs de bekendste bezienswaardigheden, de Reichstag en de Brandenburger Tor bijvoorbeeld. De Gendarmenmarkt moet ik zien; een groot plein met drie kolossale gebouwen rondom. Ik hou ervan dat de dingen in Duitsland altijd groot en massief worden opgezet. Vorig jaar was ik in Koblenz bij de Deutsche Eck en daar stond ook al zo’n belachelijk groot monument voor één of andere koning (volgens mij Wilhelm I).
Op het prachtig moderne Potsdamer Platz kun je ’s avonds lekker een hapje eten en het van kleur veranderende Sony Center bewonderen. Eten doe ik bij voorkeur in een niet-Duits restaurant; worsten met of zonder darm zijn niet mijn lievelingseten.

Ontspannen in een mooie omgeving doe je in Friedrichshain. Er is een fraai aangelegd park en de buurt rondom het park is één groot openluchtmuseum. Je vindt hier de East Side Gallery, een 1,3 km lang  deel van de Berlijnse Muur dat nu als monument voor de vrijheid geldt. Het is beschilderd door 102 artiesten en een geweldige plek om foto’s te maken. Door de vele restaurants, cafés en clubs kun je je in Friedrichshain vermaken tot diep in de nacht.

Hier wordt ook duidelijk dat Berlijn een echte alto-stad is. Ze houden hier van punk en metal en gedragen zich er ook naar. Muziekfestivals op straat en in parken, de bekende kledingstijlen, krakers en skaters. En waar skaters zijn, is ook hip hop. De hip hop scene heeft zich in Duitsland de laatste jaren sterk ontwikkeld en dat zie je ook terug in Berlijn. De buurten met de leukste subcultuur zijn behalve Friedrichshain, Neukölln, Kreuzberg en Prenzlauer Berg.  
Voor het gemak of voor maximale impact hebben ze vijf neoklassieke musea op een eiland gebouwd (Museumsinsel). Vanaf het begin van de 19e eeuw waren Duitse archeologen actief met opgravingen in onder andere het Midden Oosten (zie ook Griekse eilanden) en veel van hun bevindingen vind je in het Pergamonmuseum. In de andere musea vind je naast klassieke voorwerpen ook Duitse kunst. Een geschiedenis- of kunstliefhebber kan dit eiland dus zeker niet overslaan.
Tijdens het researchen van deze trip kwam ik een vreemde foto tegen. Een aquarium van ongeveer 8 verdiepingen hoog, de Aquadom bij Alexanderplatz. Weer zo’n voorbeeld van de Duitse grootsheid. Moet ik toch een keer van dichtbij zien, al is het maar omdat het zo belachelijk is.

Frederik de Grote (1712 – 1786) was koning van Pruisen en heerste vanuit Berlijn, maar vond de stad toch niet zo’n gezellige woonplaats. Geen probleem, hij bouwde gewoon een ‘buitenhuisje’ iets buiten de stad. Zo ontstond het majestueuze paleizencomplex in Potsdam. Ook zijn opvolgers vonden Potsdam een lekker toevluchtsoord en bouwden er van alles. Inmiddels is het een gigantisch geheel met parken, paleizen, musea en allerlei andere gebouwen. Je kunt je hier dagenlang vergapen aan al dat moois.

Shoppen doe ik in de bekendste winkelstraat van Berlijn: Friedrichstraße. Niet alleen is het een mooie straat waarin de architectuur van de jaren 20 wordt vermengd met moderne, je vindt hier ook alle winkels die je nodig hebt. Voor meer exclusieve mode ga je naar de Kastanienallee, waar de moderne designers gevestigd zijn. Ook deze straat is vanwege zijn schoonheid al de moeite waard. 

2 opmerkingen:

  1. Zo lekker dichtbij dat moet je toch zeker een keer gedaan hebben allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt erg uitnodigend. Moet wel indrukwekkend zijn. Ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Je ziet deze zsm op de site verschijnen.

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff